• Nu besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf €40
  • Levering in Nederland en België
  • Summerdeals

In 2013 bracht The Bastard, destijds nog Black Bastard geheten en onder deze naam nog steeds het bekendst, zijn versie van de Big Green Egg op de markt. Hoogste tijd om de Black Bastard en Big Green Egg met elkaar te vergelijken.

 

Black Bastard / The Bastard

Sinds 2013

Geproduceerd in China

Inferieure service en garantievoorwaarden

4 formaten

Minder gebruiksvriendelijk

Hoewel uiterlijke verschillen niet iedereen zullen overtuigen, vallen deze wel het meest op. Zo is de afwerking van de Big Green Egg over het algemeen strakker dan die van de Black Bastard. De lak van de BGE is bijvoorbeeld egaler aangebracht. Het belangrijkste verschil in het uiterlijke aspect is echter de zwarte kleur van de Black Bastard, tegenover het klassieke groen van de Big Green Egg. Dat is niet alleen een kwestie van smaak, maar maakt de BGE ook direct herkenbaar als het topstuk onder de barbecues.

Service en garantie

Big Green Egg bestaat sinds 1974 en is wereldwijd het populairste merk voor kamado barbecues. Black Bastard bestaat echter pas sinds 2013 en focust voornamelijk op Nederland. Dit gebrek aan ervaring en schaalgrootte is het duidelijkst zichtbaar in de geleverde service en garantievoorwaarden van de Black Bastard ten opzichte van Big Green Egg.

Kopers van de Black Bastard hebben nog wel twintig jaar beperkte garantie op de keramieken buitenschil, maar op het binnenwerk hebben zij slechts twee jaar garantie. Op overige onderdelen zijn variabele garantievoorwaarden van toepassing, die uiteenlopen van twee jaar garantie tot geen garantie. Dat valt in het niet bij de beperkte levenslange garantie die Big Green Egg op de keramieken onderdelen biedt, zowel aan de buiten- als aan de binnenkant. Bovendien krijgen kopers van een Big Green Egg onder meer vijf jaar garantie op metalen onderdelen en drie jaar op keramische accessoires.

Ook zijn voor de Big Green Egg ruimschoots vervangingsonderdelen te koop en worden garantieclaims snel en naar tevredenheid afgehandeld, terwijl Black Bastard volgens gebruikers en dealers bij de afhandeling van garantieclaims nog wel eens op zich laat wachten.

Verschil in prijs

Hoewel de Black Bastard in Nederland is ontwikkeld, wordt deze in China geproduceerd. Big Green Egg is daarentegen een Amerikaans bedrijf, dat zijn producten door een gespecialiseerde fabrikant in Mexico laat ontwikkelen. Deze verschillen in de productieketen verklaren deels – naast de superieure service en garantie van BGE – de prijsverschillen tussen de Black Bastard en de Big Green Egg. Zo zijn hogere importkosten in de prijs van de BGE verrekend en bestaat de keten uit meer schakels.

De Black Bastard mag daardoor dan wel goedkoper zijn, maar u betaalt wel voor inbegrepen accessoires en onderdelen. Big Green Egg laat de keuze aan de koper om de accessoires en onderdelen te bestellen die hij of zij kan gebruiken. U betaalt dus niet voor producten die u wellicht helemaal niet wil hebben.

Waar de Black Bastard in vier formaten verkrijgbaar is, is de Big Green Egg bovendien in maar liefst zeven formaten te koop. Tegenover de Compact, Small, Medium en Large van Black Bastard, stelt Big Green Egg de Mini, MiniMax, Small, Medium, Large, XL en 2XL. U heeft dus meer keuzemogelijkheden als het aankomt op het formaat van uw barbecue en het bedrag dat u wil besteden.

BGE gebruiksvriendelijk

Daarnaast is de Big Green Egg gebruiksvriendelijk. Zo staan Kamado barbecues en Big Green Egg in het bijzonder erom bekend dat gebruikers de temperatuur tot op de graad nauwkeurig kunnen regelen en deze vervolgens langdurig kunnen vasthouden. Kwalijk is dan ook de soms gebrekkige onderste luchtschuif, die nog wat speling kan hebben. Daardoor komt er ook lucht binnen als deze gesloten is.

Tevens maakt de donkere achtergrond van de thermometer op de nieuwe Black Bastards het lastiger om de temperatuur af te lezen. Ook hebben de strepen om de graden aan te duiden tussen de 100 en 150 graden Celsius plaatsgemaakt voor het woord ‘smoke’, terwijl het juist op deze lagere temperaturen belangrijk is om tot op de graad nauwkeurig te kunnen aflezen en afstellen.

Verder is de keramieken deksel van de Black Bastard minder makkelijk te openen door een soms stroef scharnier, terwijl de Big Green Egg door een scharnier met vering eenvoudig opengaat. Dat is geenszins onbelangrijk bij een type barbecue dat erom bekendstaat relatief zwaar te zijn. Daarom is het eveneens van belang dat het onderstel van de barbecue verplaatsing vergemakkelijkt, terwijl het onderstel van de Black Bastard minder stevig en instabieler is dan dat van de Big Green Egg.

Black Bastard vs. Big Green Egg

Als u na deze vergelijking tussen de Black Bastard aan de ene kant en de Big Green Egg aan de andere kant toch nog twijfelt, neem dan contact op met een van onze winkels.

Onze medewerkers adviseren u graag!

Onze nieuwsbrief

Wees als eerste op de hoogte van alles bij Greeneggtotaal — denk aan events, nieuwe producten en speciale releases. Ja, er komen goede dingen aan!

Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we jouw persoonsgegevens verzamelen en verwerken.

Onze vestigingen

Greeneggtotaal heeft in totaal 4 vestigingen waar je van harte welkom bent in onze showrooms. In de showrooms kun je het meeste van de producten in het assortiment bekijken, maar ook eventueel direct kopen. Mocht je vragen hebben over onze producten, diensten en of vestigingen?

Chat met ons