Bakken met je Big Green Egg

In een aantal stappen verander je je Big Green Egg eenvoudig in een steenoven, zodat je naast grillen, roken en slow cooken ook heerlijk kunt bakken met je Big Green Egg. Binnen de kortste tijd zet je een heerlijke taart of vers brood op tafel. Het enige wat je nodig hebt, zijn een convEGGtor, Baking Stone en onderstaande instructies.

Zuurdesembrood van de Big Green Egg

Voorbereiding

Bereid je Big Green Egg voor en steek de Egg aan zoals je dat gewend bent. Vul de vuurkorf net tot boven de convectiegaten met houtskool, zorg dat de rEGGulator is geplaatst, verdeel de natuurlijke aanmaakblokjes eroverheen en steek deze aan. Laat de deksel en de ventilatieopeningen openstaan tot de kolen gloeien.

Als de houtskool gloeit, na ongeveer 10 tot 15 minuten, plaats je de convEGGtor met de pootjes omhoog en daar bovenop het grillrooster. Breng vervolgens de Big Green Egg naar een temperatuur van ongeveer 250 graden. Daartoe sluit je de deksel. Laat de rEGGulator helemaal en de luchtregelaar in de basis driekwart openstaan, tot de gewenste temperatuur is bereikt. Is dat het geval, houd dan de temperatuur stabiel door de stand van de rEGGulator aan te passen.

Indirect bakken

Afhankelijk van wat je op de Big Green Egg wilt bakken, kun je kiezen tussen indirect bakken en meer direct bakken. Als iets dichter op het vuur zit is er directer contact met de warmtebron en als iets verder van het vuur af zit is er meer sprake van indirect contact. Voor het bakken van brood kun je bijvoorbeeld kiezen voor meer indirect bakken. Hiervoor plaatst je een klein bakje met water onder het grillrooster op de convEGGtor, en plaatst je de Baking Stone op het grillrooster. Door de verdeling van de warmte kan het brood hierdoor beter rijzen. Bij het gebruiken van de Baking Stone kun je de bakplaat het beste 10 tot 15 minuten laten opwarmen in de Big Green Egg. Dat voorkomt aanbranden.

Direct bakken

Je kunt er ook voor kiezen om directer te bakken met de Big Green Egg, bijvoorbeeld voor het maken van steenovenpizza’s of flammkuchen. In dat geval plaats je de convEGGtor met de pootjes naar beneden en komt de Baking Stone hier bovenop. Bij het direct bakken met de Big Green Egg is nog meer van belang dat de temperatuur goed is geregeld en dat er geen sprake is van opspringende vlammen.

Wanneer je klaar bent met bakken op de Big Green Egg moet je geduldig en voorzichtig zijn met het verwijderen van de convEGGtor en de Baking Stone. Deze kunnen hoge temperaturen bereiken en koelen langzaam af. Daarentegen zijn het juist deze eigenschappen die de Big Green Egg met deze accessoires zo geschikt maken om te bakken.

Zin om te bakken?

Probeer eens dit zuurdesembrood recept!

Onze nieuwsbrief

Wees als eerste op de hoogte van alles bij Greeneggtotaal — denk aan events, nieuwe producten en speciale releases. Ja, er komen goede dingen aan!

Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we jouw persoonsgegevens verzamelen en verwerken.

Onze vestigingen

Greeneggtotaal heeft in totaal 4 vestigingen waar je van harte welkom bent in onze showrooms. In de showrooms kun je het meeste van de producten in het assortiment bekijken, maar ook eventueel direct kopen. Mocht je vragen hebben over onze producten, diensten en of vestigingen?

Chat met ons