• Nu besteld, dinsdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €30, met uitzondering van Houtskool
  • Levering in 🇳🇱 + 🇧🇪

Aansteken & verwarmen

 

Het aansteken is een veelgehoord kritiekpunt op houtskoolbarbecues. Met de Big Green Egg hoeft het aansteken echter niet lang te duren. Daar hoef je bovendien geen barbecue-expert voor te zijn. Aan de hand van onderstaande stappen, kun je binnen de kortste tijd aan tafel en geniet je lang van je Kamado.

Tips voor veilig gebruik van je Big Green Egg
Stap 1

Verzamel allereerst de benodigdheden om je Kamado aan te steken. Gebruik alleen natuurlijke aanmaakblokjes, dus geen chemische producten zoals witte aanmaakblokjes. De chemicaliën die bij de verbranding van deze producten vrijkomen, trekken in het keramiek en komen nog lang terug in smaak van je gerechten. Dat geldt ook voor briketten, welke je nooit moet gebruiken in je Kamado. Aan briketten zijn namelijk (chemische) bijproducten toegevoegd.

Daarnaast raden we aan voor hogere kwaliteit houtskool te gaan, bij voorkeur in grote stukken. Premium houtskool is vaak van een betere prijs-kwaliteitverhouding en zorgt voor een betere temperatuurbeheersing, stabiliteit en smaak.

Stap 2

Maak indien nodig de Big Green Egg eerst schoon, voordat je deze aansteekt. Als je houtskool hergebruikt, roer deze dan even goed door zodat de as naar de bodem valt, voordat je kolen aanvult. Verwijder vervolgens alle asresten. As beperkt namelijk de instroom van zuurstof. Vrij van as is de Big Green Egg beter aan te steken, sneller op temperatuur en is de temperatuur eenvoudiger te regelen.

Stap 3

Plaats de rEGGulator op de deksel van de Big Green Egg, indien je deze na de vorige barbecue hebt afgenomen. We raden immers aan de rEGGulator na gebruik op een droge plek te bewaren, om roestvorming te voorkomen. Zonder deze schijf loopt de temperatuur in de Big Green Egg echter snel hoog op, omdat je geen controle hebt over de luchttoevoer. Vergeet de rEGGulator dus niet terug te plaatsen vóór het aansteken van je Big Green Egg.

Stap 4

Vul de Big Green Egg tot de rand van de vuurkorf met houtskool, ook voor een korte sessie. Als je houtskool hergebruikt, vul deze dan aan. De houtskool heeft zuurstof nodig om te branden. Zorg er daarom bij het aansteken van je Big Green Egg voor dat de zuurstoftoevoer optimaal is. Zet de schuif van de luchtregelaar onderin dan ook helemaal open.

Stap 5

Dan is het nu tijd om je Big Green Egg daadwerkelijk aan te steken. Dat doe je door de aanmaakblokjes verspreid tussen het houtskool te verdelen en aan te steken. Laat de deksel van de Big Green Egg na het aansteken openstaan. Zo kan meer lucht bij de houtskool, die daardoor sneller gaat gloeien.

Stap 6

Als de kolen gloeien, ongeveer 10 tot 15 minuten na het aansteken van je Big Green Egg, sluit de deksel en laat de Big Green Egg op temperatuur komen. Houd de deksel zoveel mogelijk gesloten en regel de temperatuur met de rEGGulator en de luchtregelaar onderin de basis. Hoelang het duurt voordat je Big Green Egg na het aansteken op temperatuur is, is afhankelijk van wat je gaat bereiden en op welke wijze.

Vragen?

Wij staan klaar om je te helpen!

Onze nieuwsbrief

Wees als eerste op de hoogte van alles bij Greeneggtotaal — denk aan events, nieuwe producten en speciale releases. Ja, er komen goede dingen aan!

Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we jouw persoonsgegevens verzamelen en verwerken.

Onze vestigingen

Greeneggtotaal heeft in totaal 4 vestigingen waar je van harte welkom bent in onze showrooms. In de showrooms kun je het meeste van de producten in het assortiment bekijken, maar ook eventueel direct kopen. Mocht je vragen hebben over onze producten, diensten en of vestigingen?

Chat met ons