Voor de eerste keer gebruiken
De Big Green Egg staat erom bekend zeer duurzaam en veilig te zijn. Daarvoor is het echter wel belangrijk om de Egg te gebruiken zoals door de makers bedoeld is. Ook al kun je vast niet wachten om je Big Green Egg voor de eerste keer te gebruiken, raden we aan om voor het eerste gebruik onze veiligheidstips te lezen.
Uitpakken & monteren
Het uitpakken en monteren van de Egg is zorgvuldig werk. Alle onderdelen moeten voorzichtig en correct worden samengevoegd, voordat je de Big Green Egg voor de eerste keer kunt gaan gebruiken. Daarmee voorkom je beschadigingen en kun je langer van je Egg genieten. Bovendien zijn met name de keramische basis en deksel zwaar, wat de nodige voorzichtigheid vereist. Laat je dit liever door onze ervaren EGGspert professionals doen? Kies dan voor de premium levering, dan hoef jij je daar niet druk om te maken en maken wij je Big Green Egg klaar voor het eerste gebruik.
Vullen & aansteken
Voor je eerste gebruik vul je de Big Green Egg tot minimaal de rand van de vuurkorf met houtskool. Gebruik alleen natuurlijke producten in je Egg, bij voorkeur hoogwaardig houtskool in grote stukken en zeker geen briketten. Hieraan zijn vaak (chemische) bijproducten toegevoegd, die bij verbranding vrijkomen en in het keramiek trekken. Dat kan gevolgen hebben voor je garantie en voor de smaak van je gerechten. Gebruik om diezelfde reden ook nooit brandbare vloeistoffen in je Big Green Egg. Dat is bovendien ook nog eens gevaarlijk. Je Big Green Egg aansteken is eenvoudig en veilig, zeker als je je aan onze voorschriften houdt.
Beperkte temperatuur bij eerste gebruik
Hoe verleidelijk het ook is om meteen los te gaan, raden we aan om bij het eerste gebruik van de Big Green Egg de temperatuur onder de 175 graden te houden. Dat geeft de aanhechting van de vilten pakking de kans om zich goed vast te zetten aan de Egg. Dus, ga je de Big Green Egg voor de eerste keer gebruiken, beperk dan de temperatuur. Het kan geen kwaad om de pakking ook in de sessies daarop de kans te geven zich te zetten. Doe je dit niet, dan is het vilt mogelijk eerder dan gebruikelijk aan vervanging toe.
Burpen
Vanaf het eerste gebruik van je Big Green Egg is het belangrijk om alert te zijn op mogelijke gevaren. Hoewel er alles aan is gedaan om de Egg zo veilig mogelijk te maken, en Big Green Egg daarin zeer geslaagd is, werk je desalniettemin met hoge temperaturen. Zoals je in eerder al kon lezen, raden we al te hoge temperaturen af wanneer je de Big Green Egg voor de eerste keer gaat gebruiken. Toch is het goed om vanaf het eerste gebruik je Big Green Egg te ‘burpen’: kort de deksel van de Big Green Egg openen en sluiten om eventuele brandbare gassen veilig te laten ontbranden. Bij barbecueën met gesloten deksel op hoge temperaturen kunnen brandbare gasophopingen ontstaan, die bij openen een steekvlam kunnen veroorzaken.
Eerste gebruik veilig afronden
Ontstaat er desondanks een steekvlam, sluit dan de deksel en ventilatieopeningen. Wees daarna bij het openen extra voorzichtig. Ook als alles goed gaat, komt er helaas altijd een einde aan het eerste gebruik van je Big Green Egg. In enkele stappen doof je eenvoudig en snel de houtskool en bereid je de Big Green Egg voor op het volgende gebruik.
Big Green Egg doven
Lees ons artikel over het doven van je Big Green Egg.