• Nu besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf €30, met uitzondering van Houtskool
  • Levering in 🇳🇱 + 🇧🇪

Roken

 

Bij roken met je Big Green Egg maak je meestal gebruik van rookhout. Dat kan in de vorm van houtsnippers of houtbrokken, de zogenaamde wood chips en wood chunks, maar ook met behulp van een herbruikbare rookplank. Planken week je vooraf enige tijd in water. Gebruik je houten snippers of brokken, dan kun je deze eveneens weken. Dat is niet noodzakelijk, maar met geweekte snippers of brokken bereik je een intensere rooksmaak. Let wel op dat de temperatuur in de Big Green Egg daalt, wanneer je de vochtige stukken hout op de houtskool strooit.

Denk ook van tevoren na over het soort rookhout dat je gebruikt. Stem dat af op de producten die je gaat bereiden door op je Big Green Egg te roken. De smaken en smaakintensiteiten verschillen namelijk nogal. Vraag daarom advies, of probeer gewoonweg verschillende soorten uit. Daarvoor zijn houtsnippers het geschiktst, aangezien deze slechts kort roken en dus ook maar kort smaak afgeven.

Roken op je Big Green Egg
Stap 1

Begin met het aansteken van je Big Green Egg zoals je dat gewend bent. Hoewel de temperatuur in de Big Green Egg bij roken tussen de 60 en 90 graden blijft, ga je daar aanvankelijk overheen. Wanneer de temperatuur tot 100 tot 150 graden is opgelopen, plaats je namelijk de convEGGtor, die je product afschermt van directe hitte. Door dit koude element loopt de temperatuur vanzelf terug.

Stap 2

Voordat je de convEGGtor plaatst, strooi je de houtsnippers over de hete houtskool – bij voorkeur geconcentreerd en op gloeiende kolen – of leg je de houtbrokken ertussen. Plaats de convEGGtor, eventueel met lekbak, en leg het grillrooster bovenop de opstaande pootjes. Als je met een rookplank wilt roken, komt deze bovenop het rooster, laat je de convEGGtor achterwege en houd je een hogere starttemperatuur aan.

Snippers zijn vooral geschikt voor korte rooksessies op je Big Green Egg, brokken voor de langere sessies. Brokken geven namelijk langer rook af en hoeven dan ook niet of minder vaak te worden aangevuld. Een rookplank verschilt van houtsnippers of -brokken, doordat je over het algemeen op hogere temperaturen (175 tot 225 graden) en zonder convEGGtor rookt. De rookplank schermt je product namelijk al af van directe hitte. Om beide redenen is het echter wel belangrijk een rookplank minimaal één uur in water te weken vóór gebruik, anders kan deze vlam vatten. Geen zorgen als de onderkant van de plank desondanks gaat smeulen, dat is de bedoeling.

Stap 3

Wanneer je Big Green Egg op de gewenste temperatuur is, kun je beginnen met roken, direct op het rooster of op de rookplank. Houd de luchtregelaar onderin de Egg en de margrietschijf bovenop de deksel relatief gesloten, zodat de luchttoevoer beperkt is en de temperatuur laag blijft. Je gerecht is klaar zodra dit gaar is en de smaakintensiteit naar wens is. Voor de garing kun je vasthouden aan een vastgestelde rooktijd of een kerntemperatuurmeter gebruiken, maar voor de smaakintensiteit komt het aan op proeven. Alles naar wens? Dan ben je klaar om aan tafel te gaan!

Slow Cooking

Slow Cooken? Wij vertellen je alles wat je moet weten!

Onze nieuwsbrief

Wees als eerste op de hoogte van alles bij Greeneggtotaal — denk aan events, nieuwe producten en speciale releases. Ja, er komen goede dingen aan!

Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we jouw persoonsgegevens verzamelen en verwerken.

Onze vestigingen

Greeneggtotaal heeft in totaal 4 vestigingen waar je van harte welkom bent in onze showrooms. In de showrooms kun je het meeste van de producten in het assortiment bekijken, maar ook eventueel direct kopen. Mocht je vragen hebben over onze producten, diensten en of vestigingen?

Chat met ons