Nieuwe trend in barbecue-land
Een opvallende trend die de laatste jaren steeds populairder wordt; de winter-BBQ. Veel echte barbecue-liefhebbers laten zich niet uit de weg slaan door het koude winterweer en grillen er op los tijdens de donkere wintermaanden. Het is tegenwoordig zelfs steeds populairder om tijdens de kerstdiners op eerste- of tweede kerstdag te BBQ’en. Dat is nog eens wat anders!
Met een beetje voorbereiding organiseer je een onwijs gezellige winter-BBQ voor jouw gezin of vrienden. Benieuwd hoe je een winterbarbecue organiseert? Lees dan hier onze benodigdheden en tips om deze winter een geslaagde barbecue te organiseren!
Anders dan zomers barbecueën
Een van de grootste uitdagingen van winter-barbecueën is, niet geheel verrassend, het weer. Daarom is het van belang dat de BBQ die je gaat gebruiken winterproof is. Keramische kamado BBQ’s, zoals de Big Green Egg, zijn uitermate geschikt tegen de winterse kou – deze zijn gemaakt van dik materiaal en sluiten goed af. De buitentemperatuur ligt in de winter een stuk lager dan in de zomer, het stoken gaat dus een stuk langer duren. Vergeet daarom niet extra kolen in te slaan. Ook helpt het als je de BBQ op een plekje uit de wind kan zetten.
Gezien de lage buitentemperatuur raden wij het aan om een low & slow sessie te doen. Het bakken duurt dan wel een stukje langer, maar het resultaat mag er zeker zijn.
Laat de kou het feest niet verpesten
De bedoeling van een winter-BBQ is dat je samen met jouw gasten gezellig buiten staat. Om te zorgen dat jouw gasten het niet koud krijgen, en massaal naar binnen vertrekken, is het zaak dat je hen warm houdt. Zorg er daarom ten eerste voor dat jouw gasten zich warm aankleden, thermokleding doet vaak wonderen. Mochten gasten dit vergeten zijn, of het tóch nog koud hebben, dan kan je fleece dekens uitdelen. Met een vuurkorf sla je twee vliegen in één klap, het is lekker warm en zorgt voor gezelligheid. Heaters zijn ook een goede manier om de temperatuur wat dragelijker te maken voor jouw gasten.
Met een goede voorbereiding kan je er voor zorgen dat zelfs regen of wind jouw winterse barbecue niet kunnen verpesten. Door een paar dekzeilen op te hangen kan je gemakkelijk jouw gasten beschermen van deze typisch Nederlandse winteromstandigheden.
Een glas glühwein is zo’n beetje het meest winterse dat er bestaat. Ontvang daarom jouw gasten met een lekker glas (zelfgemaakte) glühwein. Zo help je jouw gasten met een lekker glaasje de kou te trotseren!
Gezellige & functionele verlichting
De winters in Nederland zijn erg donker. Je snapt dat het zonder extra verlichting erg moeilijk wordt om te beoordelen of het eten gaar is. Vuurkorven en heaters geven al het nodige extra licht, met tuinfakkels en tuinlichtjes kan je voor nog meer verlichting (en sfeer) zorgen. Mocht je tóch meer licht nodig hebben voor bij het grillen dan biedt een zaklamp ook ‘verlichting’.
Typische wintergerechten
Op elke (winter-)BBQ is het van belang dat u en uw gasten van het eten genieten. Laat uw gasten daarom genieten van lekkere ‘winterse’ gerechten. In termen van vlees kunt u bijvoorbeeld denken aan braadworst, procureur, hertenbiefstuk en varkenswangen. Gepofte aardappelen doen het ook altijd goed! Nogmaals, houd er rekening mee dat het in de winter allemaal wat langer kan duren om het eten gaar te krijgen!
Plan B
Mocht het weer het écht niet toelaten, zorg dan dat je jouw gasten alsnog van een heerlijke maaltijd kan voorzien. Verwarm bijvoorbeeld de oven voor de zekerheid alvast voor, en dek eventueel de tafel al. Op deze manier is het geen ramp als je door extreme weersomstandigheden wordt gedwongen het feestje naar binnen te verplaatsen.
Hopelijk lukt u het om met bovenstaande tips een geslaagde winter-BBQ te organiseren. Veel BBQ-plezier deze winter!