• Nu besteld, morgen in huis
 • Gratis verzending vanaf €30, met uitzondering van Houtskool
 • Levering in 🇳🇱 + 🇧🇪

Spareribs horen bij een volle barbecuezomer, maar een goed recept is eigenlijk het hele jaar door welkom. Van deze goed gekruide en sappige spareribs van de Big Green Egg loopt het water je in de mond!

Voor dit recept wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde 3-2-1 Methode. Dit houdt in dat het vlees op verschillende manieren wordt gegaard tijdens de bereiding.

Hoewel echte barbecuefanaten spareribs doorgaans niet klaarmaken dat ze van het bot afvallen, is het recept wel erg toegankelijk.

Het resultaat zijn heerlijke spareribs die zo van het bot vallen.

Let op. Dit gerecht kost tijd, leest het dus eerst een keer rustig door.

‘3-2-1’ Spareribs van de Big Green Egg – Ingrediënten

 • Spareribs
 • 100 gram Paprikapoeder
 • 100 gram (bruine)Suiker
 • 100 gram Gemalen zout
 • 50 gram Gemalen peper
 • 2 el Gedroogde tijm
 • 2 el Gemalen mosterdzaad
 • 1 el Komijnzaad
 • 1 el Cayennepeper
 • 1 el Gemalen salieblad
 • Rookhout
 • Barbecuesaus

‘3-2-1’ Spareribs van de Big Green Egg – Stap 1

Voordat de spareribs gemarineerd kunnen worden moet het vlies dat op de botten zit worden verwijderd.

Haal hiervoor het vlies aan de brede kant van de ribben een klein beetje los met een onscherp voorwerp en trek vervolgens het gehele vlies eraf naar de smalste kant. Je kan het vlies als het goed is lostrekken zoals je een plastic verpakking opentrekt of een sticker lostrekt.

‘3-2-1’ Spareribs van de Big Green Egg – Stap 2

Als de spareribs zijn ontdaan van het vlies is het tijd voor het maken van de Rub. Voor vlees dat gerookt gaat worden zijn verschillende rubs, ofwel kruidenmengsels, beschikbaar. Maar het lekkerste is toch om er zelf één te maken. Meng voor deze rub de kruiden en kruid de spareribs hier vervolgens goed mee in.

Naast het maken van het kruidenmengsel gaat het rookhout in een bakje met water om te weken. Rookhout van een fruitsoort is vaak erg lekker met spareribs, bijvoorbeeld appel- of kersenhoutsnippers. Laat het hout ongeveer 30 minuten weken, terwijl het vlees gekruid en afgedekt kan rusten.

‘3-2-1’ Spareribs van de Big Green Egg – Stap 3

Voor de eerste stap in de 3-2-1 Methode moet de barbecue met de convEGGtor erin op een temperatuur van 110 graden Celsius worden gebracht. Het vlees gaat lang op de barbecue, gebruik dus voldoende houtskool.

Als de Big Green Egg de juiste temperatuur heeft bereikt, kunnen de houtsnippers worden toegevoegd aan de kolen. Laat de barbecue vervolgens weer op de juiste temperatuur komen.

‘3-2-1’ Spareribs van de Big Green Egg – Stap 4

De eerste stap in de 3-2-1 methode staat voor het 3 uur lang roken van de spareribs bij maximaal 110 graden. Plaats voor het roken de spareribs met de holle kant naar beneden op het gietijzeren rooster met de convEGGtor onder het rooster.

‘3-2-1’ Spareribs van de Big Green Egg – Stap 5

Als de spareribs 3 uur lang de tijd hebben gehad om de rijke rooksmaak van de houtsnippers in zich op te nemen, is het tijd voor de volgende stap: het stomen van de spareribs. Het stomen van de spareribs duurt twee uur.

Leg de gerookte spareribs van de Big Green Egg in een groot en stevig vel aluminiumfolie. Vouw van elk vel met ribben een stevig pakketje en laat één kant open.

Voordat de spareribs weer de barbecue op gaan voeg je nog wat vocht toe. Kies hiervoor iets wat nog een bijzondere smaak aan het vlees geeft, bijvoorbeeld speciaal bier, cola of appelsap.

Plaats een lekbakje op de convEGGtor voor de sappen. Vouw het pakketje goed dicht en laat de spareribs 2 uur stomen op de Big Green Egg op ongeveer 110 graden.

‘3-2-1’ Spareribs van de Big Green Egg – Stap 6

De laatste stap van de 3-2-1 Methode kost 1 uur en zorgt voor een heerlijk stroperig laagje op de spareribs.

Voor deze stap gaan de spareribs uit de aluminiumverpakking en smeer je ze in met een barbecuesaus naar keuze. Ook deze saus kan je natuurlijk zelf maken!

De Spareribs gaan tot slot nog 1 uur op de barbecue op ongeveer 110 graden. Dit kan zowel direct als indirect op het vuur. In dit laatste uur kan je ervoor kiezen om de spareribs nog 3 keer te draaien en om meer barbecuesaus aan te brengen.

Na een uur is het tijd om te genieten van bijtgare spareribs van de Big Green Egg!

‘3-2-1’ Spareribs van de Big Green Egg – Tips

Ook voor dit recept geldt dat er veel manieren zijn om te variëren. Het draait om de manier van garen, dit zorgt er uiteindelijk voor dat het vlees zo van het bot afvalt.

Zo kan er gevarieerd worden met de kruiden, met het kookvocht voor het stomen of met de marinade aan het einde. Omdat er in drie stappen smaken aan het vlees worden toegevoegd is het niet nodig om de spareribs van tevoren langdurig te marineren.

Onze nieuwsbrief

Wees als eerste op de hoogte van alles bij Greeneggtotaal — denk aan events, nieuwe producten en speciale releases. Ja, er komen goede dingen aan!

Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we jouw persoonsgegevens verzamelen en verwerken.

Onze vestigingen

Greeneggtotaal heeft in totaal 4 vestigingen waar je van harte welkom bent in onze showrooms. In de showrooms kun je het meeste van de producten in het assortiment bekijken, maar ook eventueel direct kopen. Mocht je vragen hebben over onze producten, diensten en of vestigingen?

Chat met ons