Filet mignon is een mals stukje rundvlees uit de lende van het rund. Het heeft een fijne structuur en een laag vetgehalte, wat zorgt voor een zacht stukje vlees dat niet zwaar of vettig voelt.
Filet Mignon van de Big Green Egg – Ingrediënten
- 2 mignon filets
- 2 reepjes boter, op kamertemperatuur
- 4 á 5 teentjes knoflook
- 1 el sjalotten, fijngesneden
- 1 tl verse tijm, fijngesneden
- 1 tl verse rozemarijn, fijngesneden
- 2 tl zout
- 1 tl zwarte peper.
Filet Mignon van de Big Green Egg – stap 1
Boter is lekker bij filet mignon, maar nog lekkerder is gekruide boter. Meng de boter, knoflook, tijm, rozemarijn, zout en zwarte peper in een kom. Wikkel de kom in met vershoudfolie en laat twee uur in de koelkast staan.
Filet Mignon van de Big Green Egg – stap 2
Smeer de filet mignon in met een beetje olijfolie en strooi er een snufje zout en peper overheen. Steek het houtskool in de Big Green Egg aan en laat deze op een temperatuur van 350 graden komen.
Filet Mignon van de Big Green Egg – Stap 3
De Big Green Egg is nu erg heet, dus wees bij de volgende stappen erg voorzichtig. Plaats de filets op de Big Green Egg en plaats de deksel er op. Draai de filet mignon na 1 minuut een kwartslag en herhaal dit totdat je alle vier de kanten hebt gegrild. Sluit na die eerste 4 minuten alle openingen en zet een timer voor 3 ½ minuut.
Filet Mignon van de Big Green Egg – Stap 4
Plaats, wanneer er nog 1 ½ minuut op de timer staat, een eetlepel van de kruidenboter op de filet mignon. Haal de filets uit de Big Green Egg en laat het vlees 5 tot 10 minuten rusten alvorens het te serveren.
Filet Mignon van de Big Green Egg – Tips
Filet mignon is een mals stukje vlees dat goed samengaat met allerlei soorten bijgerechten. Probeer het bijvoorbeeld met verse aardappelpuree of knoflookbrood.