• Nu besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf €30, met uitzondering van Houtskool
  • Levering in 🇳🇱 + 🇧🇪

Gerookte Zalm

 

Omdat er zoveel verschillende manieren zijn om te koken met de Big Green Egg en je niet beperkt bent tot grillen met deze BBQ, is de Big Green Egg ook erg toegankelijk voor bijvoorbeeld vegetarische gerechten. Een goed stuk vis zoals een moot zalm kun je heerlijk roken op de Kamado. Wie de tijd neemt om de lekkerste gerechten klaar te maken wordt beloond voor het wachten.

In het volgende recept wordt uitgelegd hoe je een mooi stuk zalm klaarmaakt op je Kamado! Het recept kost veel tijd en voorbereiding, lees het dus eerst een keer rustig door.

 Ingrediënten

  • Verse zalmfilet
  • 120 gr grof zeezout
  • 2 tenen geperste knoflook
  • 240 gr bruine suiker
  • 1 tl versgeraspte gember
  • ½ tl zwarte peper
  • 2 verkruimelde laurierbladen
Big Green Egg

Voorbereiding

Voor dit gerecht is enig geduld vereist.
Voordat de zalm de Big Green Egg op gaat wordt de zalm eerst gepekeld. Dit proces duurt 8-10 uur en werd vroeger gedaan om vlees en vis langer te kunnen bewaren. Pekelen zorgt er bovendien voor dat de vis een bijzonder lekkere smaak krijgt!

Voeg alle ingrediënten, behalve de zalm, bij elkaar en meng deze goed. Leg vervolgens de zalm in een schaal en wrijf de filet aan beide kanten goed in met het mengsel. Dek de schaal tenslotte af met vershoudfolie en geef deze een plekje in de koelkast.

Na het pekelen van de zalm is het tijd om de vis goed af te spoelen. Als de vis genoeg tijd heeft gehad is de smaak er al ingetrokken en is de structuur van de vis veranderd. De verandering in structuur komt onder andere doordat er vocht aan de vis is onttrokken. Als het goed is blijft er aardig wat zout aan de zalmfilet plakken. Als je de vis niet goed afspoelt kan deze hierdoor aan de zoute kant worden.

Na het spoelen kun je de zalmfilet afnemen met wat keukenpapier en gaat deze afgedekt terug de koelkast in, om nog 2-3 uur te drogen. Het drogen is van belang voor de zalm om weer een plakkerig vliesje aan de buitenkant te kunnen vormen. Dit vliesje ontstaat door de eiwitten in de vis en zorgt ervoor dat de vis de heerlijke rooksmaak behoudt!

Bereiding

Terwijl de zalm voor de tweede keer de koeling in gaat is het tijd om je voor te bereiden op het roken van de zalm met de Big Green Egg.

Om te kunnen roken gaan er ook houtsnippers bij de kolen. Het is belangrijk dat deze snippers eerst in water worden geweekt. Je kan kiezen uit verschillende soorten houtsnippers, die elk net een ander accent meegeven aan de smaak. In beginsel is een goede handvol houtsnippers voldoende. Houd voor de zekerheid nog een handvol paraat, in het geval dat je een groter stuk vis langer moet roken.

Ongeveer een kwartier voordat de zalm klaar is om de Big Green Egg op te gaan, is het tijd om de BBQ aan te steken. Als de Big Green Egg een temperatuur tussen de 100 en 150 graden heeft bereikt gaan de houtsnippers op het vuur en plaats je de convEGGtor in het ei. Hierdoor loopt de temperatuur vanzelf terug.

Wanneer de temperatuur constant blijft rond de 80 graden, kan de zalm op het RVS rooster op de Big Green Egg geplaatst worden.

Het roken van de zalm duurt ongeveer 4-5 uur. Terwijl de zalm ligt te roken op je Big Green Egg heb je dus genoeg tijd om andere gerechten voor de maaltijd voor te bereiden.

Na verloop van tijd krijgt de zalm een schitterende oranje glans en valt hij zo uit elkaar: het is tijd om te genieten van je overheerlijke gerookte zalm!

Onze nieuwsbrief

Wees als eerste op de hoogte van alles bij Greeneggtotaal — denk aan events, nieuwe producten en speciale releases. Ja, er komen goede dingen aan!

Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we jouw persoonsgegevens verzamelen en verwerken.

Onze vestigingen

Greeneggtotaal heeft in totaal 4 vestigingen waar je van harte welkom bent in onze showrooms. In de showrooms kun je het meeste van de producten in het assortiment bekijken, maar ook eventueel direct kopen. Mocht je vragen hebben over onze producten, diensten en of vestigingen?

Chat met ons