• Nu besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf €30, met uitzondering van Houtskool
  • Levering in 🇳🇱 + 🇧🇪

Big Green Egg

Schoonmaak en onderhoud

Het schoonmaken van de Big Green Egg zal niemands favoriete klusje zijn. Dit hoeft echter niet lang te duren en is met onderstaande tips bijzonder makkelijk geklaard. Door voor en na gebruik even de tijd te nemen je Big Green Egg schoon te maken, blijf je er bij elke sessie weer plezier van beleven. Schoonmaken is namelijk niet alleen belangrijk in hygiënisch opzicht, maar ook voor de werking van de Egg.

Big Green Egg vóór gebruik schoonmaken: as verwijderen

Het spreekt voor zich, maar bij elk gebruik van de Big Green Egg worden kolen verbrand. Daarbij komt as vrij, die zich zowel onderin als aan de zijkanten van de basis ophoopt. De as onderin kan niet heel veel kwaad, hoewel ook deze asresten regelmatig uit je Big Green Egg moeten worden verwijderd. As aan de zijkanten heeft daarentegen veel meer invloed op de werking van de Egg. De Egg werkt namelijk zo goed door de optimale hete luchtstromen en temperatuurbeheersing. De as verstoort dit, waardoor de houtskool minder goed brandt. Het gevolg is dat het een stuk langer duurt om de Egg op de juiste temperatuur te brengen of dat de temperatuur lager uitvalt dan verwacht.

Het is daarom verstandig eens in de 2 tot 3 weken – dat ligt ook aan hoe intensief je de Egg gebruikt – de Big Green Egg compleet te legen en de as te verwijderen. Daarvoor gebruik je bijvoorbeeld een aszuiger. Wil je alleen de as onderin verwijderen, dan ben je met de Kick Ash Basket zo klaar. Hierin brandt je houtskool. Neem de van de vorige sessie overgebleven kolen uit de Egg en schudt deze uit boven het afval. Doe dit bij voorkeur voorafgaand aan een nieuwe sessie en in ieder geval niet ná een sessie, als de houtskool nog heet is. Heb je geen Kick Ash Basket, ook geen probleem. Roer dan de houtkool goed door met de aspook, zodat alle as naar beneden valt. Deze verwijder je vervolgens via de onderste schuif.

Ook al kan as onderin minder kwaad, toch is het beter oude as vóór een sessie uit je Big Green Egg te verwijderen. Als je alle as en gruis hebt verwijderd, weet je zeker dat de houtskool weer naar behoren kan branden en de doorstroming onbelemmerd is.

Big Green Egg na gebruik schoonmaken: etensresten verwijderen

De Big Green Egg stookt zichzelf als het ware bij ieder gebruik weer vanzelf grotendeels schoon. Bacteriën die mogelijk van de vorige sessie zijn achtergebleven, maken geen schijn van kans tegen de hoge temperaturen in de Egg. Dat is daarentegen niet voldoende. Zichtbare etensresten verwijder je daarom na elk gebruik eenvoudig met een van onze handige (staal)borstels of een rack cleaner, waarmee je je roosters tijdens of na gebruik schoon schrobt.

Daarnaast wordt vaak aangeraden de Big Green Egg na élk gebruik schoon te stoken, door de temperatuur naar ongeveer 300 graden te brengen. Daardoor verbranden de etensresten. Als je Egg net nieuw is, of je net het vilt hebt vervangen, is dit hoe dan ook geen goed idee. Het vilt moet zich dan nog goed vastzetten aan de Egg en zulke hoge temperaturen kunnen het dan nog beschadigen. Ook daarna is echter af te raden bij elk gebruik de Big Green Egg schoon te stoken. Op de langere termijn blijkt dit zelfs schadelijk te zijn voor de Egg. We raden daarom aan om dit niet elke keer, maar elke 2 tot 3 keer te doen.

Verder is het verstandig om het rooster te oliën. Hierdoor is het achteraf makkelijker schoonmaken en is het beter beschermd tegen de hoge temperaturen. Dit is erg makkelijk te doen met een oliespray.

Big Green Egg schoonmaken bij langdurig geen gebruik

Hoewel de Big Green Egg bestand is tegen strenge weersomstandigheden, kan afdekken met een beschermhoes natuurlijk geen kwaad. Verzeker jezelf er wel eerst van dat de Egg en de houtskool helemaal zijn afgekoeld. Ga je de Egg langere tijd niet gebruiken, dan raden we een hoes zelfs sterk aan. In dat geval is het wel belangrijk om resterende houtskool te verwijderen en de onderste luchtschuif open te houden om schimmelvorming te voorkomen.

Na een langere periode van geen gebruik dient de Big Green Egg een volledige schoonmaakbeurt te ondergaan, alvorens deze weer te gebruiken. Is er toch schimmel ontstaan, dan brandt je dit overigens op hoge temperatuur eenvoudig weg.

Onze nieuwsbrief

Wees als eerste op de hoogte van alles bij Greeneggtotaal — denk aan events, nieuwe producten en speciale releases. Ja, er komen goede dingen aan!

Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we jouw persoonsgegevens verzamelen en verwerken.

Onze vestigingen

Greeneggtotaal heeft in totaal 4 vestigingen waar je van harte welkom bent in onze showrooms. In de showrooms kun je het meeste van de producten in het assortiment bekijken, maar ook eventueel direct kopen. Mocht je vragen hebben over onze producten, diensten en of vestigingen?

Chat met ons