Onderdelen inbranden met je Big Green Egg

Wat moet ik inbranden en waarom?

 

Wie een Big Green Egg aanschaft, wil zo lang mogelijk van zijn keramische barbecue kunnen genieten. Het eens in de zoveel tijd onderhouden van de onderdelen draagt bij aan de duurzaamheid van de Green Egg. Bovendien is het van belang om ter voorbereiding op het eerste gebruik van de Big Green Egg onderdelen in te branden.

Gietijzeren onderdelen van de Big Green Egg moet je inbranden en seasonen voor het eerste gebruik. Dat geldt dus onder andere voor de gietijzeren margrietschijf en het gietijzeren rooster. Door onderdelen van de Big Green Egg in te branden en te seasonen trekken ze minder vuil aan en voorkom je dat ze gaan roesten. Hierdoor gaan ze langer mee.

Big Green Egg voor de eerste keer gebruiken

Hoe moet ik onderdelen inbranden?

Het inbranden van onderdelen van de Big Green Egg houdt in dat je ze geleidelijk verwarmt. Seasonen betekent dat je de onderdelen invet met de juiste middelen voordat je ze een tweede keer verwarmt. Volg voor het inbranden van de gietijzeren onderdelen de volgende stappen.

Stap 1

Voor het inbranden van het gietijzeren rooster geldt dat je deze een uur lang bij 180 tot 200 graden in de Big Green Egg laat inbranden. Het is van belang dat het rooster eerst geleidelijk opwarmt, voordat het een uur wordt ingebrand. Plaats het rooster daarom al in de Big Green Egg bij het verwarmen tot 180 graden. Hierdoor krijgt het rooster minder hitte in één keer te verduren en voorkom je scheurtjes in het materiaal. Dit geldt ook voor later gebruik van gietijzeren onderdelen. Gebruik voor het plaatsen van het rooster altijd de roosterklem om het rooster met beleid in de Big Green Egg te leggen.

Stap 2

Als de Big Green Egg de juiste temperatuur heeft bereikt, plaats je de keramische dop op de schoorsteen van de BBQ. Hierdoor zal de temperatuur langzaam teruglopen. Het gietijzer zal na een uur verkleurd zijn, laat het rooster afkoelen en smeer het vervolgens goed in met plantaardige olie zoals arachideolie, Crisco of zonnebloemolie. Het insmeren van de onderdelen met één van deze middelen heet seasonen.

Stap 3

Breng de temperatuur van de Big Green Egg terug naar minstens 180 graden, plaats het rooster weer in de Big Green Egg, plaats de keramische dop terug en sluit de luchtregelaar in de basis van de Big Green Egg. Laat tot slot het gietijzeren rooster tijdens het afkoelen van de Big Green Egg nog een uur inbranden.

Stap 4

Voor het inbranden van de gietijzeren margrietschijf van de Big Green Egg gelden dezelfde stappen als voor het rooster. Deze dien je dan op het rooster in de Green Egg te plaatsen. Het inbranden van de gietijzeren onderdelen hoeft maar één tot twee keer per jaar. Tenzij je de Big Green Egg dagelijks gebruikt, bij intensief gebruik is het aan te raden dit vaker te doen.

Vilt vervangen

Lees ook ons artikel over het vilt vervangen.

Onze nieuwsbrief

Wees als eerste op de hoogte van alles bij Greeneggtotaal — denk aan events, nieuwe producten en speciale releases. Ja, er komen goede dingen aan!

Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we jouw persoonsgegevens verzamelen en verwerken.

Onze vestigingen

Greeneggtotaal heeft in totaal 4 vestigingen waar je van harte welkom bent in onze showrooms. In de showrooms kun je het meeste van de producten in het assortiment bekijken, maar ook eventueel direct kopen. Mocht je vragen hebben over onze producten, diensten en of vestigingen?

Chat met ons