• Nu besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf €30, met uitzondering van Houtskool
  • Levering in 🇳🇱 + 🇧🇪

De meeste onderdelen van je Big Green Egg gaan jaren of zelfs levenslang mee. De viltranden aan de keramische deksel en basis zijn echter aan slijtage onderhevig. Dat is natuurlijk niet verwonderlijk, gezien de hoge temperaturen waaraan het vilt wordt blootgesteld en wat het bij openen sluiten van de deksel te verduren krijgt. Aangezien de viltrand het keramiek van je Big Green Egg beschermt en van invloed is op de werking van de Egg, raden we aan deze op tijd te vervangen. Dat doe je gelukkig heel makkelijk zelf en is maar ongeveer eens in de twee jaar nodig, afhankelijk van hoe intensief de Big Green Egg wordt gebruikt.

Vilt vervangen

 

Het vilt zorgt ervoor dat de keramische deksel bij het openen en sluiten niet elke keer direct op de eveneens keramische basis stoot. Belangrijker nog is de functie bij het regelen van de temperatuur. De viltrand creëert een luchtdichte sluiting, waardoor de Big Green Egg geen zogenaamde ‘valse lucht’ neemt. Dat is lucht die onbedoeld wordt aangezogen. Deze onbeheersbare en soms ongemerkte instroom van zuurstof kan de zuurstof in de Egg opdrijven en destabiliseren, terwijl de Big Green Egg juist bekendstaat om zijn voortreffelijke temperatuurbeheersing!

 

Het is tijd om het vilt van je Big Green Egg te vervangen, wanneer je rook naar buiten ziet komen tussen de deksel en de basis. Een indicatie dat het vilt versleten en (bijna) aan vervanging toe is, is wanneer de temperatuur in je Egg hoger oploopt dan je bij een bepaalde stand gewend bent. Houd daarbij overigens wel ook andere verklaringen in gedachten, zoals het gebruik van een ander soort houtskool. Is dat niet het geval en merk je toch verschil tussen sessies, vervang dan de viltranden.

Benodigdheden:

  • nieuw vilt
  • Steeksleutel 13 mm
  • Verfkrabber
  • Stanleymes
  • Poetsdoek
  • Aceton
Check and Clean
Stap 1

Om te beginnen maken we de deksel en de basis van je Big Green Egg los uit de zwarte banden. Dat maakt het vervangen van het vilt een stuk eenvoudiger. Daartoe neem je allereerst de keramische afdekdop of margrietschijf af, zodat deze niet beschadigd raken. Draai de moeren van de bovenste rand los, til de deksel uit de band en leg hem ondersteboven neer. Let op, keramiek is zwaar, dus wees daarop berekend. Draai daarna ook de onderste zwarte band los. De basis kun je gewoon in zijn onderstel laten staan.

Stap 2

Dan is het nu tijd het versleten vilt te verwijderen, voordat je de nieuwe viltrand op je Big Green Egg kunt aanbrengen. Gebruik daarvoor de verfkrabber of het stanleymes. De laatste restjes krijg je het beste weg met het poetsdoekje en aceton, eventueel opgevolgd met nogmaals krabben. Geef daarna de aceton de kans om te vervliegen en wacht minimaal één uur met het aanbrengen van het nieuwe vilt.

Stap 3

Het nieuwe vilt is zelfklevend. Verwijder de strip en plak het vilt nauwkeurig op de randen van de basis en deksel. Als je rond bent, snijd je het vilt met het stanleymes af. Heb daarbij aandacht voor enkele zaken. Voor de neat freaks onder ons lijkt het aanlokkelijk om de naden van boven- en onderkant netjes op één lijn te maken. Dat is geen goed idee, aangezien hierdoor alsnog valse lucht in de Egg kan stromen. De naden horen dan ook niet precies boven elkaar uit te komen.

Hoewel het vilt bestand is tegen hoge temperaturen, zal het verbranden als je het te ver naar binnen aanbrengt. Als je op de rand de ruimte hebt, plak de viltrand dan meer naar buiten dan naar binnen. Overigens krimpt het vilt na verwarming nog een beetje. Daartoe moet het wel gelegenheid hebben, dus plak de viltrand niet te strak.

Stap 4

Nu je het vilt van de Big Green Egg hebt vervangen, zet je de Egg weer in elkaar. Draai de moeren van de basis aan en doe hetzelfde met de deksel, nadat je deze terug in de band hebt geplaatst. Draai de moeren aanvankelijk grotendeels aan, kijk of deksel en basis zijn uitgelijnd, pas eventueel aan, draai de moeren vast en je Big Green Egg kan er met het nieuwe vilt weer even tegenaan!

Extra tip

 

We raden aan om bij het eerste gebruik van de Big Green Egg de temperatuur onder de 175 graden te houden. Dat geeft de aanhechting van de vilten pakking de kans om zich goed vast te zetten aan de Egg. Dus, ga je de Big Green Egg voor de eerste keer gebruiken, beperk dan de temperatuur. Dat geldt voor de allereerste keer, maar natuurlijk ook voor de eerste keer nadat je de viltrand hebt vervangen. Het kan geen kwaad om de pakking ook in de sessies daarop de kans te geven zich te zetten. Doe je dit niet, dan is het vilt mogelijk eerder dan gebruikelijk aan vervanging toe.

Onze nieuwsbrief

Wees als eerste op de hoogte van alles bij Greeneggtotaal — denk aan events, nieuwe producten en speciale releases. Ja, er komen goede dingen aan!

Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we jouw persoonsgegevens verzamelen en verwerken.

Onze vestigingen

Greeneggtotaal heeft in totaal 4 vestigingen waar je van harte welkom bent in onze showrooms. In de showrooms kun je het meeste van de producten in het assortiment bekijken, maar ook eventueel direct kopen. Mocht je vragen hebben over onze producten, diensten en of vestigingen?

Chat met ons