• Nu besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf €30, met uitzondering van Houtskool
  • Levering in 🇳🇱 + 🇧🇪

Voor het grootste gedeelte volstaan enkele schoonmaaktips om je Big Green Egg te onderhouden. Minder frequent, maar daarom niet minder belangrijk, is onderhoud aan de verschillende onderdelen van je Egg nodig. Dat kan gaan om simpelweg grondig schoonmaken, maar ook om moeren aandraaien, onderdelen vervangen en onderdelen invetten of inbranden. Onderstaande tips helpen je op weg om je Big Green Egg in uitstekende staat te houden.

Onderhouden van je Big Green Egg – Buitenkant

De buitenkant van je Big Green Egg is eenvoudig te onderhouden door het keramiek nu en dan af te nemen met een natte doek en wat groene zeep. Zeker wanneer je Egg net gebruikt en nog een beetje warm is, veeg je zo alle vuil weg.

Ook de metalen onderdelen raden we aan af en toe met een sopje schoon te maken. Ben je toch bezig, draai dan ook even de bouten en moeren van het onderstel aan. Deze kunnen na verloop van tijd minder vast komen te zitten, zeker als je je Big Green Egg regelmatig verplaatst. Datzelfde geldt voor het stalen scharnier, dat vanwege veranderingen in temperatuur kan krimpen of uitzetten. Controleer daarom ook af en toe of het scharnier nog goed vast zit en draai het eventueel weer aan. Bovendien kan regelmatig smeren geen kwaad, zodat het scharnier soepel blijft.

De gietijzeren margrietschijf raden we aan regelmatig in te vetten met een plantaardige olie, met uitzondering van olijfolie, en 1 tot 2 keer per jaar in te branden. Ook kun je de margrietschijf na een sessie het beste vervangen door de keramische afdekdop, die je overigens ook weer makkelijk met een sopje schoonmaakt. De margrietschijf kun je dan veilig opbergen.

Onderhouden van je Big Green Egg – Binnenkant

Om de binnenkant van je Big Green Egg te onderhouden, heb je enkele een staalborstel nodig. Overigens vereisen de vuurschaal en vuurring van je Big Green Egg geen onderhoud.

De roosters van je Big Green Egg onderhouden gaat het beste wanneer deze nog warm zijn. Daarvoor gebruik je opnieuw een staalborstel, waarmee je alle etensresten en vuil wegschrobt. Om te voorkomen dat daarna losgelaten staaldeeltjes van de borstel achterblijven, wrijf je het rooster na met een prop papier. Heb je een rvs rooster, dan is dat alles. Een gietijzeren rooster vraagt iets meer aandacht. Dat maak je zoals beschreven schoon, maar wrijf je daarnaast in met een plantaardige olie (geen olijfolie). Ook moet je dit 1 tot 2 keer per jaar inbranden. Daarin verschilt het niet van de eveneens gietijzeren margrietschijf. Een gietijzeren rooster is bovendien minder goed bestand tegen plotselinge temperatuurverschillen en laat je daarom met de Big Green Egg mee opwarmen.

Ten slotte nog een praktische tip met betrekking tot het gietijzeren rooster: een Grid Lifter is geen overbodige luxe. Een gietijzeren rooster is namelijk verrassend zwaar en soms lastig vast te houden, terwijl de vuurring niet gemaakt is om zware metalen onderdelen op te laten vallen. Dat kan een ongelukkige combinatie blijken.

Onderhouden van je Big Green Egg – ConvEGGtor

Om de convEGGtor van je Big Green Egg te onderhouden, kun je allereerst voorkomen dat deze vies wordt. Zet er daarom een druipbak op die groot genoeg is om alle sappen of vetten die uit je producten komen op te vangen. Komen er onverhoopt toch vlekken op je convEGGtor, bijvoorbeeld wanneer je de druipbak vergeet, dan kun je deze schoon schrobben met een borstel. Op 250 graden brandt je convEGGtor bovendien vanzelf schoon.

Onderhouden van je Big Green Egg – Thermometer

De thermometer van je Big Green Egg onderhoud je simpelweg door vuil weg te vegen met een natte doek. Soms merk je echter dat de thermometer niet meer de correcte temperatuur aangeeft. Dat kun je controleren door de thermometer uit de deksel te halen en deze met het meetgedeelte in kokend water te houden, bijvoorbeeld met twee satéprikkers of een spatel met gaten of gleuven. Kookt het water, dan moet de temperatuur uitkomen op 100 graden Celsius. Wijkt de temperatuur af, stel dan de thermometer bij met de stelmoer aan de achterkant. Herhaal dit tot de temperatuur op 100 graden uitkomt.

Onderhouden van je Big Green Egg – Vilt

De meeste onderdelen van je Big Green Egg gaan jaren of zelfs levenslang mee. De viltranden aan de keramische deksel en basis zijn echter aan slijtage onderhevig. Dat is natuurlijk niet verwonderlijk, gezien de hoge temperaturen waaraan het vilt wordt blootgesteld en wat het bij openen sluiten van de deksel te verduren krijgt. Aangezien de viltrand het keramiek van je Big Green Egg beschermt en van invloed is op de werking van de Egg, raden we aan deze op tijd te vervangen. Dat doe je gelukkig in enkele stappen heel makkelijk zelf en is maar eens in de zoveel jaar nodig, afhankelijk van hoe intensief de Big Green Egg wordt gebruikt.

Onze nieuwsbrief

Wees als eerste op de hoogte van alles bij Greeneggtotaal — denk aan events, nieuwe producten en speciale releases. Ja, er komen goede dingen aan!

Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we jouw persoonsgegevens verzamelen en verwerken.

Onze vestigingen

Greeneggtotaal heeft in totaal 4 vestigingen waar je van harte welkom bent in onze showrooms. In de showrooms kun je het meeste van de producten in het assortiment bekijken, maar ook eventueel direct kopen. Mocht je vragen hebben over onze producten, diensten en of vestigingen?

Chat met ons