Wie denkt dat barbecueën alleen maar draait om het bereiden van vlees heeft het goed mis. Met de Big Green Egg kun je verschillende heerlijke gerechten klaarmaken voor een gevarieerd diner. Aan alle eetwensen kan worden voldaan. Zo kan je op de Big Green Egg bijvoorbeeld erg lekker vis en groenten klaarmaken. Gelukkig maar, want wie kookt voor een gezelschap wil graag aan ieders wensen voldoen.
Met dit vegetarische recept voor gegrilde groenten van de Big Green Egg zit je altijd goed!
Het volgende recept is geschikt als bijgerecht. Deze quinoa salade vult goed, is vegan en ook nog eens hartstikke lekker! Het is een relatief simpel gerecht, dat al snel aan eventuele dieetwensen voldoet.
Quinoa Salade met gegrilde groenten – Ingrediënten
- 250 gram Quinoa (omgespoeld)
- 500 ml Water
- Sla (gemengd)
- 2 Rode paprika’s
- 2 Aubergines
- 3 Maiskolven
- 1 Zoete aardappel
- 1 ½ el Balsamicoazijn
- 1 ½ el Limoensap
- 1 tl Dijonmosterd
- 1 ½ Honing
- 1 ½ Tenen geperste knoflook
- Olijfolie
- Zout
- Peper
Quinoa Salade met Gegrilde Groenten van de Big Green Egg – Stap 1
Voor deze salade beginnen we met de quinoa. Spoel de quinoa goed af. Breng de quinoa vervolgens aan de kook in een pan met water en wat zout. Breng de quinoa eerst aan de kook en laat het vervolgens op laag vuur nog 10 minuten staan. Schep de quinoa nog een keer om en laat nog 5 minuten met de deksel erop rusten.
Laat de quinoa vervolgens afkoelen in een kom.
Quinoa Salade met Gegrilde Groenten van de Big Green Egg – Stap 2
Als de quinoa op laag vuur staat is het tijd om te beginnen met het snijden van de groenten die we gaan grillen op de Big Green Egg.
Schil de zoete aardappel en snij hem in de lengte in plakken van ongeveer 0,5 cm dik. De aardappel gaart langzaam, snij de plakken dus niet te dik!
Snij de aubergine in de lengte in plakken van ongeveer 1 cm.
Voor de paprika’s geldt dat je deze alleen hoeft te ontpitten. Zowel de paprika als de maïskolven gaan in het geheel op de Big Green Egg.
Besprenkel de ingrediënten met olie en zout en ze zijn klaar voor de barbecue.
Het grillen van de groente duurt 10-15 op een middelhoog vuur. Hierbij moeten ze regelmatig gedraaid worden. Door het vuur krijgen de groenten een lekkere rokerige smaak.
Het maakt voor de salade niet uit of de gegrilde groenten nog warm zijn. Ook koud is de salade erg lekker.
Quinoa Salade met Gegrilde Groenten van de Big Green Egg – Stap 3
Maak vervolgens de dressing. Meng de balsamicoazijn, het limoensap, de mosterd, de honing en de knoflook met een goede scheut olijfolie.
Quinoa Salade met Gegrilde Groenten van de Big Green Egg – Stap 4
Na het maken van de dressing snij je de groenten in blokken en snij je de mais van de kolf. Tot slot kunnen alle ingrediënten en de sla bij elkaar in een grote kom en is de quinoa salade met gegrilde groenten van de Big Green Egg klaar!
Tips
Het leuke aan een salade is dat je er eindeloos mee kan variëren. Zo kan je bijvoorbeeld extra ingrediënten toevoegen, zoals blokjes geitenkaas en geroosterde noten. Bovendien kan je eindeloos variëren met de dressing.