Dit is een heerlijk zomers, vegetarisch recept dat ook nog eens erg makkelijk te bereiden is. Je kan dit gerecht als snack, voorgerecht of naast je hoofdgerecht serveren – het valt altijd in de smaak! Voor dit gerecht heb je een vijzel of staafmixer en een grillplaat/bakplaat nodig.
Ingrediënten (6 personen)
- 12 medium-grote tomaten, bijvoorbeeld Roma tomaten
- Grof (zee)zout
Voor de salsa verde
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teen knoflook
- 4 blaadjes verse salie
- 2 takjes verse rozemarijn
- 12 blaadjes verse oregano
- 2 ansjovis filets
- sap van 1 limoen
- versgemalen zout en peper
Stap 1
Verwarm de grill tot zo’n 180 graden. Snijd alle ingrediënten voor de salsa verde fijn en doe deze in de vijzel of keukenmachine. Vijzel/blend tot dit een grof mengsel is. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Stap 2
Snijd de tomaten doormidden en haal de pulp eruit. Houd de pulp apart in een bakje. Bestrooi de open binnenkanten van de tomaten vervolgens met wat zout en laat ze even rusten. Maak ondertussen de tomatenpulp wat fijner en gooi een gelijke hoeveelheid salsa erbij. Meng het geheel.
Stap 3
Grill de tomaatjes op hun platte kant tot de randjes van de tomaten donker zijn en ze zacht zijn geworden. Haal ze vervolgens van de plaat af en leg ze op een schaal met hun platte kant naar boven op een ovenschaaltje. Vul de tomaten met de salsa en leg ze nog even met de schaal op de BBQ totdat de tomaten helemaal warm zijn.
Stap 4
Serveer de tomaten als snack met eens stukje brood, als voorgerecht of als bijgerecht. Let wel op, de tomaten zijn erg warm. Eet smakelijk!