• Nu besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf €30, met uitzondering van Houtskool
  • Levering in 🇳🇱 + 🇧🇪

Een kamado barbecue is een zeer herkenbaar type barbecue. Deze bestaat uit een eivormige, vuurvaste buitenschil, vaak van keramiek, binnenwerk waarin plek is voor de houtskool en een of meerdere roosters, een ventilatiedeurtje aan de onderkant van de barbecue en een ventilatieklep boven op de koepelvormige deksel.

Wat is een keramische kamado barbecue?

Hoe werkt een keramische kamado barbecue?

Zowel de vorm als de gebruikte materialen zorgen voor een optimale luchtcirculatie en weerkaatsing van de hitte richting het grillrooster, waardoor het eten gelijkmatig gaart. Met de ventilatiedeur en -klep kan de gebruiker tot op de graad nauwkeurig de temperatuur reguleren, waarna deze eenvoudig en langdurig is vast te houden.

Het aanzienlijke en nauwkeurig te controleren temperatuurbereik maakt een grote variëteit aan bereidingswijzen mogelijk. Roken, grillen, braden en bakken, urenlang of klaar binnen enkele minuten, het kan allemaal met een moderne kamado barbecue.

Geschiedenis van de kamado barbecue

De geschiedenis van de kamado barbecue is lang. Gevonden exemplaren zijn meer dan 3.000 jaar oud. Deze vroegste kamado’s zijn ontwikkeld in China en vervolgens in Korea geïntroduceerd. Vanuit daar zijn ze ongeveer 1.700 jaar geleden naar Japan verspreid.

De klassieke kamado barbecue is een ronde, hout(skool)gestookte kookpot van klei, met een afneembare koepelvormige deksel. De Japanners noemden dit een ‘kamado’, wat letterlijk ‘oven’ of ‘haard’ betekent. De kamado werd in Japan uitgerust met een binnenpot om rijst te kunnen koken, een ‘mushikamado’. Aan deze mushikamado werd later een rooster toegevoegd.

Deze in de loop van de geschiedenis ontstane variant van de kamado is de voorloper van wat in het westen uiteindelijk als een kamado barbecue bekend is komen te staan. Amerikaanse soldaten die na de Tweede Wereldoorlog in Japan waren gelegerd, kwamen daar met de kamado in aanraking. Bij terugkeer naar de Verenigde Staten namen zij een kamado barbecue mee of importeerden deze, waardoor deze manier van koken ook in de VS aan populariteit won.

De Amerikanen pasten de kamado barbecues naar hun eigen kookgewoonten aan. Moderne kamado barbecues hebben dan ook het eeuwenoude model behouden, maar zijn met de kennis, productiewijzen en materialen van nu verbeterd.

Moderne verbeteringen

Veruit de meeste kamado barbecues zijn tegenwoordig van keramiek gemaakt, met enkele uitzonderingen die bijvoorbeeld in metaal zijn uitgevoerd. Het grote voordeel van een keramische kamado barbecue is de nauwkeurige warmteregulering, waaraan naast het materiaal ook de eivorm en de ventilatiekleppen bijdragen. Door de moderne materialen is de kans op scheuren in de buitenschil bovendien zeer miniem, wat bij traditionele kamado barbecues van klei of cement juist een veel voorkomend probleem was.

Een ander vlak waarop de kamado barbecues aanzienlijk zijn verbeterd, is het gebruiksgemak. Sinds de introductie in de Verenigde Staten is onder meer een scharnier aan de afneembare deksel toegevoegd, maken handmatig aan te passen ventilatiekanalen de temperatuurregulatie eenvoudiger en is de kamado barbecue door zijn wielen makkelijker te verplaatsen.

Wat is het voordeel van een keramische barbecue?

Een keramische kamado barbecue blinkt uit in het uitsluiten van ongewenste beïnvloeding van het eten. Zo hebben de extreemste weersomstandigheden geen invloed op de binnentemperatuur en is de barbecue in alle seizoenen te gebruiken. Daarnaast geeft keramiek geen smaak af aan je vlees, vis of groenten, waar metalen varianten nogal eens tot een hinderlijke metaalsmaak leiden. Mede daarom wordt de keramische kamado barbecue op houtskool gestookt, dat weinig as produceert en waaraan geen stoffen zijn toegevoegd die de smaak van het voedsel kunnen aantasten.

Bovendien is een keramische kamado barbecue zeer duurzaam. Dat geldt voor zowel het materiaal als het verbruik van brandstof. Omdat de barbecue hitte goed vasthoudt en weerkaatst, heeft deze weinig houtskool en zuurstof nodig. Daardoor is minder ventilatie nodig dan bij andere barbecues. Vocht dat uit bijvoorbeeld vlees verdampt, gaat daardoor minder snel verloren. Bij meer uitstroom van lucht droogt vlees namelijk uit. Waar vlees op andere barbecues 30 procent of meer van zijn gewicht aan vocht verliest, blijft dit op een keramische kamado barbecue beperkt tot minder dan 20 procent.

Is een keramische kamado barbecue eenmaal op de gewenste temperatuur, dan staat niets een geslaagde avond in de weg.

Onze nieuwsbrief

Wees als eerste op de hoogte van alles bij Greeneggtotaal — denk aan events, nieuwe producten en speciale releases. Ja, er komen goede dingen aan!

Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we jouw persoonsgegevens verzamelen en verwerken.

Onze vestigingen

Greeneggtotaal heeft in totaal 4 vestigingen waar je van harte welkom bent in onze showrooms. In de showrooms kun je het meeste van de producten in het assortiment bekijken, maar ook eventueel direct kopen. Mocht je vragen hebben over onze producten, diensten en of vestigingen?

Chat met ons