Pizza

Pizza Producten

Bekijk accessoires

Pizza Recepten

Bekijk recepten

Een oplettende lezer heeft zijn tips nog met ons gedeeld, dus onderstaand stuk is daarop aangepast. Bedankt voor de input!

Algemene Pizza Tips

De Big Green Egg is  erg  geschikt om pizza’s in te bereiden en daarnaast is dat ook nog eens heel erg leuk om te doen. Met deze tips zal het toch echt wel goed moeten komen!

– De Egg klaar maken voor het pizza bakken: Vul de Egg met veel houtskool, tot iets boven de rand van de vuurkorf. Let erop dat de stukken houtskool niet te groot zijn. Laat na het aansteken van de houtskool de luchtregelaar onderaan de basis en de deksel helemaal open staan, totdat alle houtskool gloeit (ong 20 min). Sluit de deksel, plaats de margrietschijf en verhit de Egg tot 300 graden.

– Plaatsen van de convEGGtor en Baking Stone: Ong. 5 min na het verhitten van de Egg (zie vorige tip)plaats je de convEGGtor en Baking Stone. Dit kan op 2 manieren gedaan worden. De bekendste en veiligste in dit geval is om de convEGGtor met de pootjes naar boven te plaatsen, daarop het rooster en daar weer op de Baking Stone. Hierdoor zal de steen niet extreem heet worden en verbranden, maar de bereidingstijd wordt hierdoor wel langer. Voor de hele dunne bodems van max. 1 mm is het een beter idee om de convEGGtor met pootjes naar beneden te plaatsen en daarop direct de Baking Stone. Hierdoor wordt de steen een stuk heter en kan de pizza mooi op 300 graden gebakken worden!

– Dikke bodems en brood bakken het best als je eerst de conveggtor (pootjes omhoog) plaats, daarop het rooster, daarop enkele bakstenen en dan pas de pizzasteen. Zo worden zowel de boven als onderkant gelijkmatig gaar en krijgen een mooie krokante korst en kleuring. Je moet dan evt. wel de dome-thermometer eruit halen, omdat deze anders in je pizza of brood prikt (Mini-max). Het beste kun je de temperatuur van de steen meten met een laser-thermometer.

– Temperatuur hangt af van de bodem: Een vuistregel voor pizza bakken is dat de temperatuur af hang van de dikte van de bodem; Hoe dunner de bodem, hoe hoger de temperatuur. Een dunne bodem van max. 1 mm dik kan op 300 graden gebakken worden en een bodem van meer dan 2 mm dik gaart het best op 250- 275 graden. Wat vaak gezegd wordt, is dat pizza op een zo hoog mogelijke temperatuur gebakken moet worden, dit is een mythe!

-Strooi bloem op de Baking Stone! Niet alleen zorgt dit ervoor dat de bodem niet blijft plakken aan de steen, maar je kan het ook gebruiken als indicator van de temperatuur. Als je vlak voor het plaatsen van de pizza wat bloem strooit, zie je gelijk of de steen al heet genoeg is. De bloem moet langzaam een beetje bruin worden en lekker gaan ruiken. Verbrandt het gelijk, dan is de steen te heet. In dit geval kan je hem afkoelen met een vochtige doek. Gebruik hiervoor wel rijstebloem, geen tarwebloem! Tarwebloem verbrandt bij hoge temperaturen en wordt hierdoor bitter.

Eigen bodem maken: Voor de liefhebbers hier vast een recept om je eigen bodem te maken. Om de bodem te perfectioneren kan je poolish (voordeeg) gebruiken. Dit maak je de avond vantevoren en zorgt voor meer smaak en een krokantere bodem! Een recept hiervoor vind je hier. Ingrediënten: 1 tl Suiker, 2 tl Olijfolie (extra virgine), 290 gram Bloem, 7 gram (1 zakje) actieve droge  Gist, 240ml Warm water, zout & peper.

Werkwijze: Meng het water met de suiker en strooi de gist erbij. Laat dit ong 5 min staan totdat er een schuimlaag ontstaat. Meng met een garde een tl zout en olie erdoor. Voeg 250 gram bloem toe en meng dit met een houten lepel tot het deeg ‘’droog’’ is. Om te voorkomen dat de lepel aan het deeg gaat plakken, kan je hem inwrijven met wat bloem. Strooi wat bloem op je werkplaats en leg daar het deeg op. Kneed het deeg nu totdat het een mooie elastiekachtige bal is (ong. 2 min). Plaats het deeg nu in een (met olie ingewreven) kom en gebruik de marineerkwast om de bol lichtjes in te wrijven met wat olijfolie. Dek de kom nu af met plastic folie en laat het 45min (tot het volume verdubbeld is) rijzen in een warme, tochtvrije ruimte. Na deze tijd druk je het deeg met folie in en laat het nog eens 30 min rijzen. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkplaats en verdeel het in 4 gelijke stukken. Je bodem is nu klaar!

Eigen tomatensaus maken: Als vervolg op het recept voor de eigen bodem, hier een recept voor zelfgemaakte tomatensaus! Ingrediënten: 4 teentjes Knoflook, 30 gram verse Basilicum, 4 blikken van 400 gram gepelde Pruimtomaten, olijfolie.

Werkwijze: Versnipper de knoflook en verhit (min.) 4el olijfolie in een pan. Scheur of snij de basilicumblaadjes in kleine stukjes. Zodra de olie heet genoeg is, gooi je de knoflook erbij en roer een paar keer door. Als de knoflook begint te kleuren, voeg je de basilicum en tomaten toe. Gebruik een houten lepel om de tomaten zo veel als mogelijk te pletten. Voeg naar smaak peper en zout toe. Zodra de saus begint te koken, verwijder je hem van het vuur. Giet de saus door een zeef in een kom en gebruik de houten lepel om zoveel mogelijk tomaat door te drukken. Verwijder de basilicum en knoflook, maar houd zoveel mogelijk tomaten. Giet de saus nu terug in de pan en breng het aan de kook. Verlaag het vuur zodra de saus kookt en laat het nog een paar minuten sudderen. De saus is klaar wanneer je zelf vindt dat hij de goede textuur heeft voor op de pizza.

Heel veel plezier met het bakken van de pizza’s!

scroll up
WhatsApp chat