• Nu besteld, morgen in huis
 • Gratis verzending vanaf €30, met uitzondering van Houtskool
 • Levering in 🇳🇱 + 🇧🇪

Javaanse Speklapjes van de Big Green Egg mogen eigenlijk niet ontbreken als je het bijzonder wilt maken. Dus bereid je ze op de Big Green Egg of een andere barbecue? Het is een gegarandeerde hit, waarvoor anderen waarschijnlijk graag nóg eens bij je komen eten.

Het is niet het meest magere stukje vlees. Dat mag best een keertje, bijvoorbeeld als je iets te vieren hebt. De speklapjes van de barbecue hebben enorm veel smaak, dus dat maakt in ieder geval veel goed.

Javaanse Speklapjes van de Big Green Egg: het recept

Het recept voor de Javaanse speklapjes op de BBQ is relatief eenvoudig. Je hebt er maar 5 ingrediënten voor nodig, waarvan de speklapjes er al één vormen. Daarnaast gaat het om olijfolie en maar een paar andere dingen. Bovendien hoef je er niet lang voor bij de barbecue te blijven, omdat je de speklapjes eerst indirect verwarmt en daarna nog even flink verhit. Het gaat allemaal vrij snel, zodat je na korte tijd met z’n allen aan tafel kunt.

Tip: serveer de Javaanse speklapjes van de barbecue bijvoorbeeld met wat ui of een appel. Op die manier maak je het eenvoudig meer bijzonder, en zorg je voor een smaakvolle combinatie op tafel.

Ingrediënten

 • 1 el kerrie djawa
 • 3 el ketjap manis
 • 1 el mosterd
 • 1 el olijfolie
 • 500 gram speklap

Bereiden

Het recept voor de Javaanse speklapjes van de BBQ is eenvoudig. Bereiden doe je in 6 simpele stappen:

 1. Meng de ingrediënten
 2. Wrijf de speklapjes in
 3. Laat een uur marineren
 4. Verwarm de barbecue
 5. Laat de speklapjes garen
 6. Maak ze knapperig

Meng de ingrediënten

Begin met het mengen van de ingrediënten. Het gaat in dit geval om de kerrie djawa, de ketjap, mosterd en de olijfolie. Door het goed door elkaar te mengen ontstaat er een mengsel dat je kunt gebruiken als smaakvolle marinade voor het vlees.

Wrijf de speklapjes in

Vervolgens wrijf je de speklapjes voor op de barbecue er goed mee in. Zorg ervoor dat de speklapjes helemaal in de marinade zitten, zowel aan de bovenkant als de onderkant.

Laat een uur marineren

Laat de ingesmeerde speklapjes vervolgens minimaal een uur liggen. Zo zorg je ervoor dat de smaken van het mengsel er diep in kunnen trekken. Dat komt de smaak van het gerecht op de BBQ uiteindelijk enorm ten goede.

Verwarm de barbecue

Verwarm ondertussen alvast de barbecue. Zorg voor een matige warmte, zoals de BBQ die later op de avond waarschijnlijk al vanzelf heeft.

Tip: kun je twee zones gebruiken op de BBQ die je hebt staan? Dit helpt je om de speklapjes perfect te garen en daarna nog even te grillen. Bovendien voorkomt het dat de lapjes straks in de vlammen liggen, omdat je ze niet kunt verplaatsen naar een ander deel.

Laat de speklapjes garen

Gebruik de minder warme zone van jouw barbecue om de speklapjes ver weg van de hitte te garen. Laat ze rustig bruin worden. Ze garen op een rustig tempo, waarmee je voorkomt dat ze aan de buitenkant verbranden.

Maak ze knapperig

Zodra de speklapjes mooi bruin en gaar zijn kun je die even boven de hete kolen op de BBQ leggen. Draai ze regelmatig. Op die manier maak je de Javaanse speklapjes van de barbecue lekker knapperig, waardoor ze een bijzondere smaak krijgen.

Let op: voorkom dat de speklapjes verbranden. Houd er rekening mee dat het druipende vet makkelijk kan leiden tot oplaaiende vlammen. Dat is een mooi en spectaculair gezicht, maar het leidt tot verbrand vlees dat niet lekker smaakt. Gebruik de twee zones of zorg er met kokosbriketten voor dat het risico op grote vlammen een stuk kleiner is.

Onze nieuwsbrief

Wees als eerste op de hoogte van alles bij Greeneggtotaal — denk aan events, nieuwe producten en speciale releases. Ja, er komen goede dingen aan!

Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we jouw persoonsgegevens verzamelen en verwerken.

Onze vestigingen

Greeneggtotaal heeft in totaal 4 vestigingen waar je van harte welkom bent in onze showrooms. In de showrooms kun je het meeste van de producten in het assortiment bekijken, maar ook eventueel direct kopen. Mocht je vragen hebben over onze producten, diensten en of vestigingen?

Chat met ons