Wanneer je gasten te eten krijgt is buikspek een indrukwekkend en erg lekker gerecht om klaar te maken.
Buikspek is lastig te maken en vaak gaat het de eerste keer niet perfect. De ideale uitdaging om op de Big Green Egg te proberen dus!
Als het recept goed lukt krijgt de bovenkant een schitterende krokante laag en blijft het vlees heerlijk mals. De voorbereiding kost tijd, maar is niet intensief. Lees het recept eerst een keer goed door.
Buikspek van de Big Green Egg – Ingrediënten
- 1000 gram buikspek
- 240 gram zout
- 60 ml sojasaus
- 80 ml rijstwijn
- 2 el bruine suiker
- 2 tenen geperste knoflook
Buikspek van de Big Green Egg – Stap 1
Voor dit recept beginnen we met de marinade. De marinade zorgt voor een heerlijke rijke smaak aan het vlees.
Voeg de ingrediënten voor de marinade bij elkaar en giet in een vierkante schaal waar de buikspek goed in past. Plaats het buikspek in de marinade met de vetlaag naar boven en zorg dat alleen het vlees de marinade raakt.
Neem nu met keukenpapier de vetlaag van de buikspek goed af tot deze mooi droog is. Leg het buikspek vervolgens een nacht in de koelkast om het vlees goed te laten marineren.
Buikspek van de Big Green Egg – Stap 2
Als het buikspek is gemarineerd duurt het nog ongeveer 1-1 ½ uur tot hij kan worden geserveerd.
Begin met het verwarmen van de Big Green Egg tot 180 graden. Plaats vervolgens de ConvEGGtor ondersteboven in de Big Green Egg, met daarop een aluminiumbakje in het midden, met een klein laagje water. Hierdoor voorkom je dat het vlees uitdroogt.
Plaats het buikspek met de vetlaag naar boven in het midden van het gietijzeren rooster en verspreid het zout evenredig over de vetlaag.
Sluit de Big Green Egg en kook ongeveer 40 minuten op 180 graden tot het vlees gaar is.
Buikspek van de Big Green Egg – Stap 3
Verwijder na 40 minuten het buikspek van de Big Green Egg.
Laat de temperatuur van de Big Green Egg oplopen tot 240 graden door de schuif aan de onderkant verder open te zetten.
Het zout op de vetlaag van het buikspek heeft nu al gezorgd voor een zoutkorst. Verwijder deze korst met overtollig zout, zodat alleen de vetlaag nog overblijft.
Wanneer de Big Green Egg een constante temperatuur heeft van 240 graden gaat het buikspek nog terug voor ongeveer 30 minuten, totdat de vetlaag lichtbruin en krokant is geworden.
Laat het buikspek nog even afkoelen en je malse buikspek met een mooi knapperig laagje is klaar om geserveerd te worden!
Buikspek van de Big Green Egg – Tips
Met het bereiden van buikspek op de Big Green Egg kan je verschillende dingen doen om het vlees een bijzondere smaak te geven. Zo kan je geweekte houtsnippers aan de kolen toevoegen om een rooksmaak mee te geven. Je kan er ook voor kiezen om houtsnippers aan het bakje met water toe te voegen dat op de ConvEGGtor staat. Dit zorgt voor een rokerige smaak. Dit kan bij veel verschillende gerechten. Het is aan de kok om te bepalen welke soort snippers goed bij het gerecht passen.