• Nu besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf €30, met uitzondering van Houtskool
  • Levering in 🇳🇱 + 🇧🇪

De bavette, ook wel de ‘flank steak’, is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het in dit geval om de flank (zijkant) van een rund.

Met het volgende recept weet ook jij dit mooie stuk vlees met een stevige draad perfect klaar te maken op de Big Green Egg!

Er zijn meerdere manieren om een bavette klaar te maken. Het volgende recept kost wat tijd, maar met enige aanpassingen staat het binnen no time op tafel.

Lees hiervoor de tips onderaan ook eens door!

Bavette van de Big Green Egg – Ingrediënten

  • Bavette (biefstuk)
  • Olijfolie
  • 2 Tenen geperste knoflook
  • 2 el Rode wijnazijn
  • 60 ml Sojasaus
  • 60 ml Honing
  • 60 ml Worcestersaus
  • 2 tl Grof gemalen peper

Bavette van de Big Green Egg – Stap 1

In dit recept is ervoor gekozen om de Bavette te marineren. Het marineren geeft het vlees een rijke en diepe smaak. Het maken van de marinade is niet ingewikkeld, alle ingrediënten gaan samen in één schaal. Meng het geheel en leg de bavette in de marinade, deze heeft minstens 2 uur nodig om de smaken in zich op te nemen.

Plaats de schaal met de bavette minstens 2 uur in de koelkast. Draai de bavette om het half uur, zodat de onder- en de bovenkant van het vlees beide 2 keer een half uur goed in de marinade hebben gelegen.

Wie meer ervaren is met barbecueën en wie bekend is met verschillende barbecuesmaken, kan proberen iets meer te variëren met wat er in de marinades gaat.

Bavette van de Big Green Egg – Stap 2

Na 2 uur marineren in de koelkast, moet de bavette eerst weer op kamertemperatuur komen. Dit duurt ongeveer 15 minuten. In deze 15 minuten heb je perfect de tijd om de Big Green Egg op te stoken voor de bavette.

Hoewel een bavette ook heerlijk gerookt kan worden, is het gebruikelijk en makkelijk om een steak zoals deze te grillen. Een bavette is over het algemeen namelijk een relatief dun stuk vlees, ongeveer 2 cm dik.

Voor het grillen stoken we de Big Green Egg met het gietijzeren rooster op tot 200 graden. Als het ei en de bavette op temperatuur zijn is het tijd om te grillen.

Bavette van de Big Green Egg – Stap 3

Bij het bereiden van mooie stukken vlees is het aan te raden de kerntemperatuur in de gaten te houden. Voor een bavette, die mooi rosé moet blijven vanbinnen, geldt dat deze ongeveer 2,5 minuut per kant op de Big Green Egg gaat, met de deksel gesloten. De kerntemperatuur van het vlees is dan ongeveer 50 graden.

Na het grillen moet het vlees nog even rusten. Leg het vlees daarom op een bord en dek het bescheiden af met aluminiumfolie. Als het vlees 5-10 minuten rust heeft gekregen, is het tijd om de bavette aan te snijden! Snijd dunnen plakken tegen de draad van het vlees in, hierdoor blijft de bavette van de Big Green Egg lekker mals!

Bavette van de Big Green Egg – Tips

De bavette is een toegankelijk stuk vlees en kan op veel verschillende manieren worden klaargemaakt. Wie weinig tijd heeft, kan de bavette ook insmeren met een klein beetje olie en meteen grillen.

Strooi na het grillen een klein beetje rookzout en peper over het vlees en het is meteen genieten. Door meer rookhout aan de kolen toe te voegen krijgt de bavette nog meer die lekkere rooksmaak.

Onze nieuwsbrief

Wees als eerste op de hoogte van alles bij Greeneggtotaal — denk aan events, nieuwe producten en speciale releases. Ja, er komen goede dingen aan!

Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we jouw persoonsgegevens verzamelen en verwerken.

Onze vestigingen

Greeneggtotaal heeft in totaal 4 vestigingen waar je van harte welkom bent in onze showrooms. In de showrooms kun je het meeste van de producten in het assortiment bekijken, maar ook eventueel direct kopen. Mocht je vragen hebben over onze producten, diensten en of vestigingen?

Chat met ons