Pulled Pork
Pulled Pork is het ideale gerecht voor iedereen die wat langer de tijd wil nemen om een heerlijke maaltijd op tafel te zetten. Uiterst geschikt voor de luie zondag. Door het voor langere tijd op lage temperatuur laten braden van het varkensvlees wordt zelfs het taaiste stukje vlees heerlijk mals. De benaming ‘pulled pork’ komt van het feit dat je de spiervezels van het vlees gemakkelijk uit elkaar kan trekken in allemaal losse stukjes wanneer het gaar is.
Ingrediënten:
- 3 kg procureur
- 2 el plantaardige olie
- 100 ml appelsap
Voor de rub:
- 100 g zout
- 100 g turbinado-suiker
- 50 g bruine kristalsuiker
- 1 el knoflookpoeder
- 1 el uienpoeder
- 2 el paprikapoeder
- 2 el chilipoeder
- 2 el versgemalen zwarte peper
- 2 tl cayennepeper
- 1 el tijm
- 1 el gemalen komijnzaad
- 1 tl gemalen nootmuskaat
Voor de barbecuesaus:
- 200 ml azijn
- 60 g ketchup
- 2 tl suiker
- 1 tl zout
- 1 tl worcestersaus
- ½ tl chilivlokken
Stap 1
Meng de ingrediënten voor de rub in een kom bij elkaar. Wrijf het vlees in met plantaardige olie en strooi de rub er overheen. Laat het vlees rusten in de koelkast gedurende minstens 30 minuten tot wel maximaal 12 uur voor een intensere smaak.
Stap 2
Steek de Big Green Egg aan en laat deze opwarmen tot een temperatuur van 135°C. Leg het stuk procureur op de Egg en laat deze braden totdat het een interne temperatuur van 71°C bereikt. Dit duurt ongeveer 6 tot 8 uur.
Stap 3
Rol een groot stuk aluminiumfolie uit en leg het vlees er op. Schenk de appelsap over het vlees en pak het geheel goed in met de aluminiumfolie. Leg het pakketje vervolgens weer terug in de Egg en kook totdat het vlees een interne temperatuur van 91°C bereikt. Dit duurt nog ongeveer 2 á 3 uur.
Stap 4
Terwijl je wacht op het garen van het vlees, heb je meer dan genoeg tijd om alvast de barbecuesaus voor te bereiden. Daarvoor verhit je in een kleine koekenpan het mengsel van azijn, ketchup, suiker, zout, worcestersaus en chilivlokken. Kook het mengsel gedurende 5 minuten op laag vuur en roer af en toe.
Stap 5
Haal de procureur uit de Egg en leg het op een bakpapier. Maak een opening in de folie zodat de stoom kan ontsnappen en laat het vlees een halfuur rusten. Verplaats vervolgens het vlees met een tang en een vork naar een grote pan. Trek daarin het vlees uit elkaar en meng ongeveer de helft van de saus er doorheen. De rest kan je bewaren voor later.