• Nu besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf €30, met uitzondering van Houtskool
  • Levering in 🇳🇱 + 🇧🇪

Indirect koken

 

De Big Green Egg staat bekend om zijn veelzijdigheid. Een van de vaakst gebruikte ‘alternatieve’ bereidingswijzen op de Big Green Egg is indirect koken. Anders dan bij direct barbecueën, scherm je je gerechten bij indirect koken af van de brandende houtskool. Daarmee breng je de intensiteit van de hitte terug, zodat je vlees, vis of groente langzamer kan garen.

Indirect koken op je Big Green Egg
Stap 1

Om indirect te kunnen koken op je Big Green Egg heb je voor de meeste gerechten een convEGGtor nodig. Dat is een schijf die je tussen de kolen en het rooster plaatst en waarmee je je eten van de hete houtskool afschermt. De convEGGtor kan zowel van keramiek als van gietijzer zijn gemaakt. In dat laatste geval kun je zowel indirect koken op je rooster als direct op de gietijzeren grillplaat van de convEGGtor. Waar deze ook van gemaakt is, de convEGGtor moet bovenal de hitte afbuigen en tegelijkertijd warmtecirculatie in de Egg toestaan. Zorg er daarom allereerst voor dat je een convEGGtor in huis hebt als je indirect wilt gaan koken op je Big Green Egg.

Stap 2

Vul de Egg tot minimaal de rand van de vuurkorf met houtskool. Aangezien je Big Green Egg bij indirect koken zomaar lange tijd in gebruik kan zijn, raden we aan met genoeg houtskool te beginnen. Daardoor hoef je niet tussentijds bij te vullen. Als je voldoende houtskool in de Egg hebt, steek je deze zoals gebruikelijk aan met natuurlijke aanmaakblokjes.

Stap 3

Plaats de convEGGtor in de uitsparingen van de vuurring, met de poten naar boven. Daarop leg je namelijk het grillrooster. Breng vervolgens de Egg naar de gewenste temperatuur. Als je de convEGGtor plaatst in een reeds hete Egg, bijvoorbeeld als je al direct hebt gegrild, houd er dan rekening mee dat de temperatuur met wel enkele tientallen graden kan dalen. Gebruik bovendien voor de veiligheid hulpmiddelen zoals de Lifter om de convEGGtor te verplaatsen.

Stap 4

Is je Big Green Egg eenmaal op temperatuur, dan kun je beginnen met indirect koken. Op lage temperatuur kun je producten langzaam garen, op middelhoge temperatuur verander je met indirect koken je Big Green Egg als het ware in een heteluchtoven en op hoge temperaturen bak je bijvoorbeeld lekker een pizza, op de daarvoor bedoelde pizzasteen.

Stap 5

Wat je ook bereidt, zoals altijd is het ook bij indirect koken op je Big Green Egg belangrijk de garing van je gerechten in de gaten te houden. Dat kun je doen door vast te houden aan een bereidingstijd, maar nauwkeuriger is om de kerntemperatuur te meten met een thermometer. Zo zie je eenvoudig hoe gaar je eten is en wanneer het klaar is om te serveren.

Roken

Eén van de vele mogelijkheden; roken op je Big Green Egg. Wij vertellen je er alles over.

Onze nieuwsbrief

Wees als eerste op de hoogte van alles bij Greeneggtotaal — denk aan events, nieuwe producten en speciale releases. Ja, er komen goede dingen aan!

Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we jouw persoonsgegevens verzamelen en verwerken.

Onze vestigingen

Greeneggtotaal heeft in totaal 4 vestigingen waar je van harte welkom bent in onze showrooms. In de showrooms kun je het meeste van de producten in het assortiment bekijken, maar ook eventueel direct kopen. Mocht je vragen hebben over onze producten, diensten en of vestigingen?

Chat met ons