Direct grillen op je Big Green Egg

Direct grillen

 

Wie aan barbecueën denkt – op een Kamado of in het algemeen – denkt in de meeste gevallen het eerst aan direct grillen op een rooster. Hoewel het slechts een van de vele mogelijkheden is van de Big Green Egg, is direct grillen dan ook een van de vaakst toegepaste bereidingswijzen. Desondanks, of juist daarom, is het belangrijk aandacht te hebben voor de volgende zaken.

Direct grillen op je Big Green Egg
Stap 1

Direct grillen op je Kamado kan op het standaard meegeleverde rooster, of op een voor jouw Kamado bestemde variant die beter geschikt is voor specifieke producten. Plaats het rooster meteen na het aansteken of gedurende een kooksessie. Plaats je het rooster wanneer de Egg in gebruik is, gebruik dan hulpmiddelen zoals de grid gripper of lifter om het rooster veilig te (ver)plaatsen. Dat geldt zeker wanneer je de omgekeerde weg aflegt en het hete rooster uit de Kamado wil verwijderen.

Stap 2

Bij direct grillen op je Kamado is het niet nodig veel olie te gebruiken. Laat in plaats daarvan het rooster eerst goed opwarmen voordat je begint. Wacht nadat je een product op het rooster hebt gelegd ook minimaal één minuut met omdraaien. Dat voorkomt dat producten blijven vastplakken. Zo hoef je minder olie te gebruiken, wat niet alleen gezonder is, maar ook overdadig walmen voorkomt.

Stap 3

Hoe verleidelijk het ook lijkt om meteen het hele grillrooster van je Kamado vol te leggen met lekkere ingrediënten, is het aan te raden bij direct grillen minimaal een derde tot een kwart van het rooster vrij te laten. Daardoor weet je zeker dat de houtskool genoeg zuurstof kan nemen en de warme lucht in de Kamado vrij kan rondstromen. Daardoor wordt de temperatuur goed verdeeld.

Stap 4

Wanneer je de producten op de grill niet hoeft te keren – en keren hoeft minder vaak dan veel enthousiaste amateurgrillchefs soms denken – sluit dan de deksel van je Kamado. Bij direct grillen is namelijk ook de zogenaamde convectiewarmte van belang. Met gesloten deksel werkt je Kamado als het ware als een heteluchtoven, waarin de hitte door de keramische wanden wordt weerkaatst en de eivorm en ventilatieopeningen een heteluchtstroom op gang houden. Dat zorgt voor een mooie, gelijkmatige garing.

Stap 5

Voorkom dat je ingrediënten te gaar worden. Na enige oefening kun je dat op gevoel, maar tot die tijd is het verstandig je aan de voorgeschreven bereidingstijd te houden. Een andere manier om de garing in de gaten te houden, is door de kerntemperatuur te meten met een daarvoor bedoelde thermometer. Is de garing naar wens, verwijder dan de producten van de grill. Laat vleesproducten vervolgens minstens vijf minuten rusten, eventueel afgedekt met aluminiumfolie om verlies van warmte te beperken. Rusten voorkomt dat bij het aansnijden onnodig veel smaakvolle vleessappen weglekken.

Stap 6

Vergeet niet de Kamado na direct grillen schoon te maken als je uitgegeten bent. Achtergebleven etensresten op je grillrooster verwijder je eenvoudig met onze schoonmaakaccessoires, of door de Kamado schoon te branden op een temperatuur van circa 300 graden. Let op wanneer je Big Green Egg nog (relatief) nieuw is, aangezien we dan adviseren de temperatuur vanwege de vilten onderdelen van je Egg te beperken tot maximaal 175 graden, in ieder geval bij het eerste gebruik en bij voorkeur nog een aantal keren daarna.

Indirect koken

Ga je indirect koken? Wij vertellen je graag waar je op moet letten!

Onze nieuwsbrief

Wees als eerste op de hoogte van alles bij Greeneggtotaal — denk aan events, nieuwe producten en speciale releases. Ja, er komen goede dingen aan!

Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we jouw persoonsgegevens verzamelen en verwerken.

Onze vestigingen

Greeneggtotaal heeft in totaal 4 vestigingen waar je van harte welkom bent in onze showrooms. In de showrooms kun je het meeste van de producten in het assortiment bekijken, maar ook eventueel direct kopen. Mocht je vragen hebben over onze producten, diensten en of vestigingen?

Chat met ons