Slow cooken op je Big Green Egg

Slow cooken

 

Alles wat je nodig hebt om op je Big Green Egg te slow cooken, is een mooi stuk vlees, een convEGGtor en vooral genoeg tijd. De naam zegt het immers al. Door de bereiding op lage temperatuur stollen eiwitten langzamer, waardoor je vlees niet verbrand of uitdroogt en dus lekker sappig blijft. Slow cooken is dan ook bijzonder geschikt voor het bereiden van grote stukken vlees, die je smaakrijk serveert.

Daar hoef je bovendien geen keukenprins(es) voor te zijn, want bij slow cooken op je Big Green Egg kan relatief weinig misgaan. Zolang je maar met een kernthermometer de garing bijhoudt, je houdt aan de voorgeschreven kerntemperatuur van je specifieke product en onderstaande stappen volgt.

Indirect koken op je Big Green Egg
Stap 1

Als je met je Big Green Egg gaat slow cooken, gebruik je daarbij altijd een convEGGtor om je gerechten van de hete houtskool af te schermen. Slow cooken is immers een manier van indirect koken op je Big Green Egg. Zorg er om die reden dan ook voor dat je producten boven de convEGGtor liggen. Deze dekt de houtskool logischerwijs niet geheel af, anders zou de luchtstroming beperkt worden. Producten die (deels) voorbij de convEGGtor liggen, drogen mogelijk alsnog uit door de langdurige bereiding. Als je op de convEGGtor nog een lekbak met een laagje water plaatst, voorkom je bovendien dat vocht dat uit je producten lekt, inbrandt in de convEGGtor en/of onbedoeld rook veroorzaakt.

Stap 2

Steek de houtskool aan en breng de temperatuur omhoog, maar niet teveel. Bij slow cooken werk je met een temperatuur in de Big Green Egg van 70 tot 120 graden. Welke temperatuur je aanhoudt, is afhankelijk van de gewenste kerntemperatuur van je product. De ideale temperatuur van je Big Green Egg ligt hier bij slow cooken 10 tot 15 graden boven.

Doordat de Big Green Egg zuinig is met zijn houtskool en dus bijna nooit hoeft te worden bijgevuld, is deze uitermate geschikt voor slow cooking. Zeker aangezien de Egg de temperatuur over langere tijd zeer stabiel houdt, waardoor je er eigenlijk nauwelijks nog iets aan hoeft te doen. Met een van onze slimme kernthermometers hoef je er zelfs je luie stoel niet voor uit te komen en krijg je vanzelf te horen wanneer je aan tafel kunt.

Stap 3

Slow cooken op je Big Green Egg is een perfecte bereidingswijze om te combineren met andere kooktechnieken. Je kunt bijvoorbeeld je product slow cooken én roken. Daarvoor strooi je in water geweekte houtsnippers op de houtskool. Dat geeft je producten die kenmerkende rooksmaak, afhankelijk van de houtsoort die je gebruikt. Uiteraard kun je je vlees ook op de gebruikelijke wijzen meer smaak geven, denk aan een rub of marinade.

 

Ook kun je op je Big Green Egg slow cooken en direct grillen combineren. Grillen kan zowel vooraf als achteraf. Omdat je Big Green Egg voor slow cooken tussen de 70 en 120 graden moet zijn en de temperatuur eenvoudiger omhoog dan omlaag te brengen is, ligt achteraf grillen meer voor de hand. Voor direct grillen stook je de temperatuur in de Egg namelijk flink op. Grill je producten, al dan niet in delen, direct op het rooster om je gerechten van een krokante korst te voorzien. Let wel op dat de kerntemperatuur van je product daardoor nog enigszins stijgt.

Kom alles te weten

Bekijk alle tips over het gebruik van je Big Green Egg

Onze nieuwsbrief

Wees als eerste op de hoogte van alles bij Greeneggtotaal — denk aan events, nieuwe producten en speciale releases. Ja, er komen goede dingen aan!

Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we jouw persoonsgegevens verzamelen en verwerken.

Onze vestigingen

Greeneggtotaal heeft in totaal 4 vestigingen waar je van harte welkom bent in onze showrooms. In de showrooms kun je het meeste van de producten in het assortiment bekijken, maar ook eventueel direct kopen. Mocht je vragen hebben over onze producten, diensten en of vestigingen?

Chat met ons